Chico Freeman / Half Note 8 ~ 11/12/2023 - P.S. site

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Chico Freeman / Half Note 8 ~ 11/12/2023

Chico Freeman / Half Note 8 ~ 11/12/2023 

Chico Freeman Exotica Trio

“THE VOLCANIC SAXOPHONE JAZZ MASTER RETURNS”

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ~ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Half Note Jazz Club

Ο σπουδαίος σαξοφωνίστας Chico Freeman, επιστρέφει στην αγαπημένη του σκηνή στο Half Note Jazz Club και παρουσιάζει άλλο ένα από τα θαυμαστά του σχήματα, το Exotica Trio, από Παρασκευή 8 μέχρι και Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου.

Ο Chico Freeman είναι ένα από τα πιο δυναμικά, μεστά, και συγκλονιστικά σαξόφωνα της jazz, μέσα στις τελευταίες πέντε και πλέον δεκαετίες! Αποτελεί ένα ζωντανό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της αμερικάνικης jazz ενώ καλλιτεχνικά προσανατολίζεται πολύ πιο πέρα από το jazz mainstream κι αγκαλιάζει τις μουσικές του κόσμου. Όμως, παρά τις κατά καιρούς αναζητήσεις του, ο Freeman ενσωματώνει στον ήχο του όσο λίγοι, όλη την πορεία της jazz ιστορίας, από τα blues στον Coleman Hawkins κι από τον Coltrane στην Latin Jazz.

Πολυπρόσωπος ως καλλιτέχνης, πολυοργανίστας και δημιουργική φυσιογνωμία, ο Earl “Chico” Freeman προέρχεται από διάσημη μουσική οικογένεια του Chicago. Ο θείος του σπουδαίος κιθαρίστας, ο άλλος θείος του εξαιρετικός ντράμερ. Ο πατέρας του όμως, ήταν ο μυθικός σαξοφωνίστας Von Freeman που έμεινε στην ιστορία σαν ένας θρύλος της jazz! O ίδιος ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο κι αργότερα τρομπέτα, επηρεασμένος από καλλιτέχνες όπως ο Miles κι από δίσκους όπως το “Κind of Blue”. To σαξόφωνο μπήκε στην ζωή του αργότερα και τον κατέκτησε οριστικά. Αφού πήρε masters στην μουσική άρχισε να ξεχωρίζει και να δοκιμάζει να παίζει διαφορετικά είδη από R & B και blues, μέχρι Hard Bop κι avant garde. H πολύ δημιουργική δεκαετία του ’70, οι δάσκαλοι που είχε και το έντονο περιβάλλον της free jazz της εποχής, του άνοιξαν ορίζοντες προς μια μουσική με μοναδικό όριο, τη δημιουργική φαντασία!

Ακολουθώντας μια καθαρά διεθνική μουσική πορεία απ’ την αρχή, ο Chico Freeman μπήκε βαθιά στις ρίζες της jazz και των afro-latin μουσικών, ενώ ταυτόχρονα διερευνούσε σε βάθος όλες τις πτυχές του αυτοσχεδιασμού της αφροαμερικάνικης κουλτούρας. Η ιστορία και οι συνεργασίες του, απ’ το δεύτερο μισό των 70’s ως τις μέρες μας, είναι γεμάτη με στιγμές δημιουργικότητας και συνεργασίες σταθμούς στην καριέρα του με μεγάλα ονόματα της σύγχρονης jazz – και όχι μόνο – μουσικής όπως : Dizzy Gillespie, Mc Coy Tyner, Elvin Jones, Charles Mingus, Wynton & Branford Marsalis, Roy Haynes, Earth Wind & Fire, Eurythmics, The Temptations, Tito Puente, Celia Cruz, Jack De Johnette, Art Blakey, Freddie Cole, Billy Hart, Cecil Mc Bee, Machito, Irakere, Eddie Palmieri, Don Pullen, Sun Ra, Sam Rivers, Famoudou Don Moye και δεκάδες άλλοι. Με περισσότερους από 40 δίσκους ως leader στην πορεία και συμμετοχές σε εκατοντάδες άλλους, η αέναη δημιουργική καλλιτεχνική ανησυχία του Freeman, είναι αυτή που καθορίζει την πορεία του. Η μεγάλη συμβολή του στην ιστορία της jazz είναι και με την δημιουργία δύο κορυφαίων all star σχημάτων. Αφ’ ενός των περίφημων “Leaders”, με την συμμετοχή των Lester Bowie, Cecil McBee, Arthur Blythe, Don Moye και Kirk Lightsey, αφ’ ετέρου του σχήματος “Roots” το 1991, όπου συμμετείχαν θρύλοι όπως οι Benny Golson, Buster Williams, Nathan Davis, Arthur Blythe ή Ed Thigpen.

O εξωτικός, ηφαιστιώδης και χωρίς όρια νέος ήχος του προτεινόμενου για 2 Grammy Chico Freeman, με το Exotica Trio, αποτελούμενο από τον μοναδικό μπασίστα και παλιό του συνεργάτη Heiri Känzig, τον απαράμιλλο master of percussion Reto Weber και τον ίδιο φυσικά στο τενόρο και το σοπράνο σαξόφωνο, θα ακούγεται πάλι στο στέκι του Μετς. Από Παρασκευή 8 έως και Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου.

Chico Freeman – Τενόρο & Σοπράνο Σαξόφωνο

Heiri Känzig – Κοντραμπάσο

Reto Weber – Κρουστά

Info

CHICO FREEMAN EXOTICA TRIO

“THE VOLCANIC SAXOPHONE JAZZ MASTER RETURNS”

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 – ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Έναρξη Παρασκευή & Σάββατο 22:30

Κυριακή & Δευτέρα 21:30

Half Note Jazz Club

Τριβωνιανού 17, Μετς | 210 9213310

Τιμές εισιτηρίων: από 20€
ΕΙΣΙΤΗΡΙA

Προπώληση εισιτηρίων:

www.halfnote.gr

Πληροφορίες: 210 9213310

*Τα τραπέζια είναι τεσσάρων ατόμων. Οι θεατές μπορούν να κάνουν κράτηση σε κάθε τραπέζι όσες θέσεις επιθυμούν λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους, ότι αν δεν αγοράσουν ολόκληρο το τραπέζι (4 εισιτήρια) θα κάθονται μαζί με άλλους.

*Στην τιμή του εισιτηρίου δεν περιλαμβάνεται ποτό ούτε είναι υποχρεωτική η κατανάλωση.

*Με την αγορά του εισιτηρίου δεν εξασφαλίζετε συγκεκριμένο τραπέζι αλλά μόνο τη ζώνη που έχετε επιλέξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου