3rd "Beyond the Borders" International Documentary Festival 2018 - P.S. site

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

3rd "Beyond the Borders" International Documentary Festival 2018

3rd "Beyond the Borders" International Documentary Festival 2018

3rd Beyond the Borders International Documentary Festival-2018Για τρίτη συνεχή χρονιά το ακριτικό Καστελόριζο θα φιλοξενήσει το Διεθνές Φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα», από τις 26 Αυγούστου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου.
Το Φεστιβάλ αποτελεί έναν νέο θεσμό, που καθιερώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), με στόχο να αποτελέσει τόπο συνάντησης Ελλήνων και ξένων δημιουργών ντοκιμαντέρ για να προβάλλουν το έργο τους και να ανταλλάξουν γόνιμες ιδέες, προκειμένου να επιτευχθούν νέες συνεργασίες και διεθνείς συμπαραγωγές.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 17 ντοκιμαντέρ ιστορικού και κοινωνικού περιεχομένου δημιουργών από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιαπωνία, την Παλαιστίνη, τη Σερβία, τη Γαλλία, το Κατάρ, την Αρμενία, τον Λίβανο και την Αιθιοπία. Η Κριτική Επιτροπή, που απαρτίζεται από την Βάσια Χατζηγιαννάκη (σκηνοθέτις ΕΡΤ), τον Markus Nikel (σύμβουλο RAI), την Carol Drinkwater (συγγραφέα – ηθοποιό) και τον Ruggero Calich (σύμβουλο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης), θα απονείμει τα Βραβεία Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Καλύτερου Κοινωνικού-πολιτικού Ντοκιμαντέρ
Πέρα από τις προβολές, το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες κλασικής μουσικής, παραδοσιακά μουσικά σχήματα, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια κινηματογράφου και άλλα. Η ΕΡΤ είναι φέτος το Τιμώμενο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα».
Η χρησιμότητα του Φεστιβάλ δεν περιορίζεται μόνο στην τοπική κοινωνία και στους θερινούς επισκέπτες του νησιού: απώτερος στόχος είναι το Καστελόριζο να αποτελέσει τόπο συνάντησης σημαντικών δημιουργών ντοκιμαντέρ αλλά και την πολιτιστική συνεργασία μεταξύ του νησιού και της Αντιφέλλου (Κας) στην απέναντι τουρκική ακτή. Σε κομβικό σημείο ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, πολύ κοντά στα παράλια της Λυκίας, το Φεστιβάλ επιδιώκει να αποτελέσει έναυσμα για νέους και έμπειρους δημιουργούς ντοκιμαντέρ προσελκύοντας ανθρώπους των τεχνών, των γραμμάτων και του κινηματογράφου κάθε χρόνο στο ακριτικό Καστελόριζο. Το όραμα του Φεστιβάλ συνοψίζεται στη φράση «να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελόριζο και να μεταφέρουμε το Καστελόριζο στον κόσμο!»
Το Φεστιβάλ υλοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Δήμου Μεγίστης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πλήρες πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://beyondtheborders.gr/