Αυγούστου 2024 - P.S. site

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Αγοραφοβικό Φεστιβάλ 2024

Παρασκευή, Αυγούστου 23, 2024 0
Αγοραφοβικό Φεστιβάλ 2024

Αγοραφοβικό Φεστιβάλ 2024 

Αγοραφοβικό Φεστιβάλ 2024

Μια φορά το χρόνο το κύκλωμα χαλάει και τον Σεπτέμβρη του 2024 το Αγοραφοβικό Φεστιβάλ στήνει ξανά για δύο νύχτες τρία stages στο ΠΛΥΦΑ.

20 & 21 Σεπτέμβρη 2024

Ο φετινός επιμελητής, Metaman, κρατώντας την αόρατη κορδέλα που ενώνει την Λένα Πλάτωνος με τον Eddie Dark, πλέκει τον ιστό ενός φεστιβάλ ανοιχτού με κάθε σημασία της λέξης. Φέρνει κοντά φίλ@ και είδωλα ή και τα δύο ταυτόχρονα, σε ένα line-up αρκετά από τα ονόματα του οποίου συνοδεύει, λιγότερο ή περισσότερο, ο χαρακτηρισμός «θρυλικός», ακόμα και αν χρειάστηκε κάποιοι να κάνουν το Παρίσι-Ντακάρ γονατιστοί για να δούμε την επιστροφή των Regressverbot και των Victory Collapse.

Κάπως έτσι, ο Larry Gus και οι ανεπανάληπτες ζωντανές εμφανίσεις του συναντούν τα beats της Dj Pitsouni, ο αιρετικός λόγος των Lost Bodies συναντά τον νιχιλισμό των Dramachine, ενώ το electro-ποιητικό στοιχείο είναι πανταχού παρόν, από τον εμβληματικό Κ. Βήτα, ως τ@ Molyneaux+Agatha, τον Λαλούση και την Α. Επίθετη. Ολίνα και Ευρυπίδης δίνουν μια πιο ευαίσθητη οπτική στα πράγματα μαζί με τους Tropical Geometry που ενδίδουν σε πιο ποπ φόρμες, τιμώντας τις kraut καταβολές τους.
Penny, Dolly Vara και Expe από την άλλη, σχηματίζουν μια εκρηκτική τριάδα, με τον δικό της προσωπικό τρόπο η καθεμία, που έρχεται να προστεθεί στις Krista Papista και Sci-Fi River οι οποίες με την σειρά τους φέρνουν στο ΑΦΦ24 δύο από τις πιο απολαυστικές εμφανίσεις του ΑΦΦ23.

Incognito επιστροφές από την περσινή εκδοχή του φεστιβάλ αποτελούν όμως και οι παρουσίες των Echo Tides, Vassilina και Kristof, σε μια τοπική σκηνή που αλλάζει σχήματα, ονόματα και συνδυασμούς, βρίσκοντας διαρκώς νέους τρόπους να δυναμώνει τους δεσμούς της και να εξελίσσεται, κουβαλώντας και παραδίδοντας τον ίδιο σταυρό από γενιά σε γενιά, από την δεκαετία του 80 μέχρι τις μέρες μας.

Το πλήρες lineup του ΑΦΦ24:
Κ. Βήτα, Regressverbot, Λένα Πλάτωνος, Echo Tides, Lost Bodies, Penny+Sci-Fi River, Eddie Dark, Dolly Vara, Krista Papista, Vassilina, Kristof, Larry Gus, Dramachine, Ολίνα, Expe, Evripidis and His Tragedies, Victory Collapse, Molyneaux+Agatha, Α. Επίθετη, DJ Pitsouni, Tropical Geometry, Στέλιος Λαλούσης και Metaman

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Αντρέι Ταρκόφσκι: Ένα μεγάλο αφιέρωμα στο θερινό σινεμά Ριβιέρα 2024

Τετάρτη, Αυγούστου 21, 2024 0
Αντρέι Ταρκόφσκι: Ένα μεγάλο αφιέρωμα στο θερινό σινεμά Ριβιέρα 2024

Αντρέι Ταρκόφσκι: Ένα μεγάλο αφιέρωμα στο θερινό σινεμά Ριβιέρα 2024 

Ο κινηματογράφος Ριβιέρα παρουσιάζει όλες τις ταινίες του θρυλικού σκηνοθέτη σε πλήρως αποκατεστημένες ψηφιακά κόπιες.

Από την Πέμπτη 29 Αυγούστου έως την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά στον κινηματογράφο Ριβιέρα, θα παρουσιαστεί το σύνολο του έργου του Αντρέι Ταρκόφσκι, 7 ταινίες μεγάλου μήκους, 1 ταινία μεσαίου μήκους. Μαζί και το ντοκιμαντέρ του γιου του Αντρέι Α. Ταρκόφσκι, "Αντρέι Ταρκόφσκι: Σινεμά σαν Προσευχή". Οι ταινίες θα προβληθούν από πλήρως αποκατεστημένες ψηφιακά κόπιες DCP 2K ή 4Κ, που κατασκευάστηκαν ειδικά για τις προβολές στη ΡΙΒΙΕΡΑ από τη MOSFILM (Μόσχα), τη RAI (Μιλάνο) και το Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (Στοκχόλμη). Όλες οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υποτίτλους. Σε κάθε προβολή θα υπάρξει πρόλογος από κινηματογραφιστές, κριτικούς, συγγραφείς κ.ά.

Η εβδομάδα τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου Αντρέι Ταρκόφσκι, που διευθύνεται από τον γιο του Αντρέι Ταρκόφκσι, Αντρέι Αντρέγεβιτς Ταρκόφσκι.

Οι προβολές είναι αφιερωμένες στη μνήμη του αξέχαστου Μισέλ Δημόπουλου, που στις 2 Σεπτεμβρίου θα έκλεινε τα 75 του χρόνια.

Δείτε το ωρολόγιο πρόγραμμα προβολών
Ταρκόφσκι τα παιδικά χρόνια του ιβάν©Τα Παιδικά Χρόνια του Ιβάν

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
21.00 Το Βιολί και ο Οδοστρωτήρας – 45 λεπτά
22.00 Τα Παιδικά Χρόνια του Ιβάν – 1 ώρα και 35 λεπτά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
21.00 Θυσία– 2 ώρες και 29 λεπτά

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
21.00 ΣΟΛΑΡΙΣ – 2 ώρες και 47 λεπτά

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
21.00 Σταλκερ – 2 ώρες και 42 λεπτά

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
21.00 Καθρέφτης – 1 ώρα και 47 λεπτά
23.00 Αντρέι Ταρκόφσκι. Σινεμά σαν Προσευχή – Ντοκιμαντέρ - 1 ώρα και 33 λεπτά

ΤΡΙΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
21.00 Νοσταλγία– 2 ώρες και 2 λεπτά
23.00 Αντρέι Ταρκόφσκι. Σινεμά σαν Προσευχή – Ντοκιμαντέρ - 1 ώρα και 33 λεπτά

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
21.00 Αντρέι Ρουμπλιόφ- 3 ώρες και 3 λεπτά

Οι ταινίες του αφιερώματος
Ταρκόφσκι Αντρέι Ρουμπλιόφ©Αντρέι Ρουμπλιόφ
Το Βιολί και ο Οδοστρωτήρας – έγχρωμο – 45 λεπτά (1961)
Η ταινία αποφοίτησης του Ταρκόφσκι. Η σύντομη γνωριμία ενός μικρού μαθητή βιολιού με τον χειριστή ενός οδοστρωτήρα και η γλυκόπικρη εξέλιξή της. Αποκατεστημένη κόπια από τα στούντιο της ΜΟΣΦΙΛΜ.

Τα Παιδικά Χρόνια του Ιβάν – ασπρόμαυρο – 95 λεπτά (1962)
Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο μικρός Ιβάν κατατάσσεται στον στρατό και δίνει πληροφορίες αναλαμβάνοντας αποστολές ως ανιχνευτής. Ένα προσωπικό, επί της ουσίας αντιπολεμικό φιλμ κι όχι ταινία προπαγάνδας, που βασίζεται και στην προσωπική εμπειρία του Ταρκόφσκι (ο πατέρας του Αρσένι πολέμησε με τον Κόκκινο Στρατό). Αποκατεστημένη κόπια από τα στούντιο της ΜΟΣΦΙΛΜ.

Αντρέι Ρουμπλιόφ – έγχρωμο/ασπρόμαυρο – 183 λεπτά (1966)
Τα πάθη και τα εσωτερικά διλήμματα του μέγιστου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιόφ, στη Ρωσία του 15ου αιώνα. Η ταινία που προκάλεσε τις πρώτες τριβές του Ταρκόφσκι με τις Σοβιετικές αρχές, που είχαν αποτέλεσμα την καθυστερημένη κυκλοφορία της στην ΕΣΣΔ. Αποκατεστημένη κόπια από τα στούντιο της ΜΟΣΦΙΛΜ.

ΣΟΛΑΡΙΣ – έγχρωμο – 167 λεπτά (1972)
Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στάνισλαβ Λεμ, μια από τις κορυφαίες δημιουργίες sci-fi του παγκόσμιου σινεμά. Ο ψυχολόγος Κέλβιν ταξιδεύει στον πλανήτη Σολάρις προκειμένου να εξερευνήσει τους λόγους που οδήγησαν το πλήρωμα του εκεί διαστημικού σταθμού στην παράνοια. Αποκατεστημένη κόπια από τα στούντιο της ΜΟΣΦΙΛΜ.

Ταρκόφσκι Καθρέφτης©Καθρέφτης
Καθρέφτης – έγχρωμο/ασπρόμαυρο – 107 λεπτά (1975)
Η πιο προσωπική ταινία του Ταρκόφσκι, ουσιαστικά το ταξίδι ενός ετοιμοθάνατου νέου άντρα στην παιδική του ηλικία, στον πόλεμο, την οικογένειά του, τη μητέρα του και την διαταραγμένη σχέση με τον πατέρα του. Αποκατεστημένη κόπια από τα στούντιο της ΜΟΣΦΙΛΜ.

ΣΤΑΛΚΕΡ – έγχρωμο/ασπρόμαυρο – 162 λεπτά (1979)
Ο Στάλκερ (θηρευτής), ένας περιθωριακός άντρας, οδηγεί τους επισκέπτες της απαγορευμένης "Ζώνης". Εκεί, στο "Δωμάτιο" κάθε βαθιά κρυμμένη επιθυμία γίνεται πραγματικότητα. Βασισμένο σε ένα μυθιστόρημα των αδελφών Στρουγκάτσκι και μετά από περιπετειώδη γυρίσματα (σε μια μολυσμένη, ταξική περιοχή της Εσθονίας, η έκθεση στα απόβλητα κόστισε τελικά τη ζωή στον Ταρκόφκσι, τον μόνιμο πρωταγωνιστή του Ανατόλι Σολονίτσιν, στον διευθυντή φωτογραφίας και στην πρώτη σύζυγο του Ταρκόφσκι, ηθοποιοί Ίρμα Ράους. Η τελευταία ταινία του επί Σοβιετικού εδάφους. Αποκατεστημένη κόπια από τα στούντιο της ΜΟΣΦΙΛΜ.

Ταρκόφσκι Νοσταλγία©Νοσταλγία
Νοσταλγία – έγχρωμο/ασπρόμαυρο – 122 λεπτά (1983)
Ένας Ρώσος ποιητής και η μεταφράστριά του ταξιδεύουν στην Ιταλία προκειμένου να ερευνήσουν τον βίο ενός συνθέτη του 18ου αιώνα. Η πρώτη ταινία του Ταρκόφσκι στην εξορία. Αποκατεστημένη κόπια από το Centro Sperimentale di Cinematografia.

Ταρκόφσκι θυσία©Θυσία
Θυσία – έγχρωμο – 167 λεπτά (1986)
Το κύκνειο άσμα του Ταρκόφσκι γυρισμένο στη Σουηδία, με τον Έρλαντ Γιόζεφσον και διευθυντή φωτογραφίας τον Σβεν Νίκβιστ. Την ημέρα των γενεθλίων του Αλεξάντερ ξεσπά πυρηνικός πόλεμος. Ο Αλεξάντερ θα προσπαθήσει να σώσει το παιδί του, την οικογένειά του και τον κόσμο. Αποκατεστημένη κόπια από το Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Αντρέι Ταρκόφσκι. Σινεμά σαν Προσευχή – έγχρωμο/ασπρόμαυρο – 99 λεπτά (2021)
Ο γιος του Αντρέι Ταρκόφσκι, Αντρέι Αντρέγεβιτς, έχοντας στη διάθεσή του οπτικοακουστικό υλικό διαρκείας 900 ωρών, συνθέτει το απόλυτο πορτρέτο του πατέρα του, αποκλειστικά μέσα από τα δικά του λόγια.

πηγή: https://www.athinorama.gr/

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

1st Hellenic International Jazz Festival 2024

Τρίτη, Αυγούστου 20, 2024 0
1st Hellenic International Jazz Festival 2024

1st Hellenic International Jazz Festival 2024 

Jazzét Festival - 1 st Hellenic International Jazz Festival 2024

Ένας νέος πολιτιστικός θεσμός γεννιέται στις 13, 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2024 στο Θέατρο Πέτρας!

Το Jazzét Festival -1 st Hellenic International Jazz Festival είναι μία τριήμερη γιορτή της τζαζ, που στοχεύει να καθιερωθεί ως ετήσιος πολιτιστικός θεσμός και να φιλοξενεί σχήματα και καλλιτέχνες από την εγχώρια και την παγκόσμια τζαζ σκηνή, εστιάζοντας σε Έλληνες δημιουργούς με διεθνείς συνεργασίες.
Στο 1 st Hellenic International Jazz Festival, συμμετέχουν το σχήμα “Galassio” - με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, όπως ο Νορβηγός κοντραμπασίστας Arild Andersen (Jan Garbarek Group ECM), ο βραβευμένος με 7 Grammy Αμερικανός ντράμερ Paul Wertico (Pat Metheny Group), και ο Έλληνας κιθαρίστας Λευτέρης Χριστοφής (Blue Note Records & Benedetto Guitars Artist).

Ακόμα, η ανερχόμενη συνθέτης και τραγουδίστρια Katerina Pipili με το κουαρτέτο της, από τη Γαλλία, το βραβευμένο “Claude Diallo Situation” από την Ελβετία, η Έλλη Πασπαλά και το πρότζεκτ “Elly loves Jazz” με τη συμμετοχή του David Lynch και του Τάκη Φαραζή, και το κατανυκτικό “BYS Trio”, με guests τους Χάρη Λαμπράκη και Άννα Λινάρδου. Και τέλος, το Ntinos Manos Quintet, με κορυφαίους μουσικούς της τζαζ σκηνής της Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, στον υπαίθριο χώρο του Θεάτρου Πέτρας, παράπλευρες καλλιτεχνικές δράσεις και δρώμενα από ομάδες τζαζ χορού και κρουστών, έκθεση τζαζ φωτογραφίας με τίτλο ”Jazz as a Portrait Art” του John D. Carnessiotis και περίπτερα δισκογραφικών εταιριών, ωδείων, μουσικών σχολών, πολιτιστικών φορέων και οργανισμών θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των θεατών, ακροατών και επισκεπτών του 1 st Hellenic International
Jazz Festival 2024.
____________________________
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024
21:00 CLAUDE DIALLO SITUATION (ΕΛΒΕΤΙΑ)
Claude Diallo / πιάνο
Leon Frei / μπάσο
Laura Schäfer / ντραμς
Το Claude Diallo Situation ταξιδεύει στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Το διεθνώς αναγνωρισμένο πιάνο τρίο από την Ελβετία, συνδυάζει πρωτότυπες συνθέσεις του βραβευμένου τζαζ πιανίστα Claude Diallo, με καινοτόμες διασκευές πολυαγαπημένων Jazz Standards.
Αυτή τη φορά, το τρίο θα έχει δύο νεοφερμένους καλλιτέχνες της ελβετικής τζαζ σκηνής στις τάξεις του. Η 21χρονη Laura Schäfer που θα ξεκινήσει τις μουσικές της σπουδές στο ZhdK αμέσως μετά το φεστιβάλ, διαθέτει τεράστιες ικανότητες στα τύμπανα και το φρέσκο στυλ του παιξίματός της, προσδίδει στο Claude Diallo Situation μια νέα μουσική αισθητική. Ο Leon Frei είναι 18 ετών, μόλις τελείωσε τις σπουδές του στο γυμνάσιο του Winterthur κι η μουσικότητά του, παράλληλα με την άρτια τεχνική του στο κοντραμπάσο, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είναι απαράμιλλες.
Ο Leon μαζί με την Laura, προσθέτουν μια δημιουργική δύναμη στο τρίο. Το νέο Claude Diallo Situation θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά δίνοντάς μας την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της ελβετικής τζαζ σκηνής, όπου ένας καταξιωμένος μουσικός συναντά δυο ανερχόμενους νέους καλλιτέχνες.

22:30 BYS TRIO feat. ΧΑΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ & ΑΝΝΑ ΛΙΝΑΡΔΟΥ (ΕΛΛΑΔΑ)
Χρυσόστομος Μπουκάλης / κοντραμπάσο
Κώστας Γιαξόγλου / πιάνο και πλήκτρα
Νίκος Σιδηροκαστρίτης / ντραμς
Χάρης Λαμπράκης / νέι
Άννα Λινάρδου / τραγούδι
To Jazzet Festival θα φιλοξενήσει μια ξεχωριστή συναυλία, που περιλαμβάνει τη συνεργασία του B.Y.S. Trio με τον δεξιοτέχνη του νέι Χάρη Λαμπράκη και τη σπουδαία φωνή της Άννας Λινάρδου.
Το B.Y.S. Trio, αποτελούμενο από τον Χρυσόστομο Μπουκάλη στο κοντραμπάσο, τον Κώστα Γιαξόγλου στο πιάνο και τον Νίκο Σιδηροκαστρίτη στα ντραμς, έγινε γνωστό για το αφιέρωμά του στον Charlie Haden. Ο Χάρης Λαμπράκης είναι ένας διακεκριμένος ερμηνευτής του νέι με πλούσιο υπόβαθρο στις ανατολικές μουσικές παραδόσεις και η Άννα Λινάρδου διακρίνεται για τον μοναδικό συνδυασμό παραδοσιακών φωνητικών ιδιωμάτων και σύγχρονων αυτοσχεδιαστικών στοιχείων.
Η συναυλία θα περιλαμβάνει συνθέσεις από το ρεπερτόριο κάθε καλλιτέχνη και πρωτότυπα νέα μουσικά έργα που έχουν προετοιμαστεί ειδικά για αυτή την μουσική παράσταση. Η συνεργασία τους υπόσχεται μια μοναδική μουσική εμπειρία, συνδυάζοντας την ερμηνευτική ευαισθησία του B.Y.S. Trio, τη μουσική ιδιοφυΐα του Λαμπράκη στο νέι και την ονειρική, εκφραστική φωνή της Άννας Λινάρδου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
21:00 KATERINA PIPILI QUARTET (ΓΑΛΛΙΑ)
Katerina Pipili / φωνή, συνθέσεις
Tommy Scott / πιάνο
Gabriel Pierre / κοντραμπάσο
Mailo Rakotonanahary / τύμπανα
Η Katerina Pipili επιστρέφει στην Ελλάδα για μία και μοναδική συναυλία με το κουαρτέτο της, με αφορμή τον επερχόμενο δίσκο της. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει κάποιες από τις προσωπικές της συνθέσεις και να απολαύσει για πρώτη φορά νέους ανερχόμενους μουσικούς της γαλλικής, και όχι μόνο, jazz σκηνής.
Πρόκειται για μια πολυδιάστατη μουσικό, συνθέτρια και ερμηνεύτρια με πλούσιο υπόβαθρο στην κλασική και τζαζ μουσική. Έχει πραγματοποιήσει αναρίθμητες συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό είτε σαν σόλο καλλιτέχνης (πιάνο-φωνή) είτε ως μέλος συνόλων, παρουσιάζοντας προσωπικές της συνθέσεις και αγαπημένα της κομμάτια από την ευρύτερη οικογένεια της τζαζ. Μετά από πολυετείς μουσικές σπουδές και σεμινάρια σε Ελλάδα, Γαλλία και Νέα Υόρκη, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως μουσικός.
Στις συνθέσεις της, χαρακτηριστική είναι η αρμονική συνύπαρξη του «παλιού» με το «νέο», ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η δημιουργικότητα και η αλληλεπίδραση μέσω της μουσικής. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τις ηχογραφήσεις του πρώτου της δίσκου, που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα.

22:30 GALASSIO – ARILD ANDERSEN, PAUL WERTICO, LEFTERIS CHRISTOFIS
(ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΗΠΑ, ΕΛΛΑΔΑ)
Arild Andersen / κοντραμπάσο
Paul Wertico / ντραμς
Λευτέρης Χριστοφής / κιθάρες
To Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συναυλία του νέου μουσικού σχήματος
«Galassio», το οποίο αποτελείται από τον Έλληνα κιθαρίστα και συνθέτη Λευτέρη Χριστοφή, τον Νορβηγό κοντραμπασίστα Arild Andersen και τον Αμερικανό ντράμερ Paul Wertico. Η σύμπραξή τους συνδυάζει τη διεθνή εμπειρία και την καλλιτεχνική ιδιοφυΐα τριών μουσικών που δημιουργούν ένα μοναδικό, συναρπαστικό ηχητικό τοπίο.
Το «Galassio» τρίο ενσωματώνει την καινοτόμα προσέγγιση του Λευτέρη Χριστοφή στη μουσική, όπου οι συνθέσεις χαρακτηρίζονται από πολυρυθμικές μελωδικές δομές οι οποίες συνδυάζουν την πολυπλοκότητα της τζαζ με τα μεσογειακά ηχοχρώματα, δημιουργώντας μια πολυδιάστατη ακουστική εμπειρία.
Ο πολύπειρος κοντραμπασίστας Arild Andersen με τις βαθιές νότες του προσφέρει ένα στιβαρό και ευέλικτο αρμονικό υπόβαθρο, προσδίδοντας μελαγχολία και συναισθηματικό βάθος στις συνθέσεις.
Ο Paul Wertico, με την πολύχρονη εμπειρία του στην τζαζ και το fusion, προσθέτει δυναμική και ζωντάνια με τις ρυθμικές του παρεμβάσεις.
Το «Galassio», αυτές τις μέρες, ηχογραφεί το πρώτο του άλμπουμ στην Αθήνα και υπόσχεται μια φρέσκια προοπτική στη σύγχρονη τζαζ σκηνή, γεφυρώνοντας το παλιό με το νέο, επικεντρώνοντας στον αυτοσχεδιασμό και την αλληλεπίδραση των μουσικών και προσφέροντας στους ακροατές μια μοναδική μουσική εμπειρία, που είναι ταυτόχρονα καινοτόμα και βαθιά συναισθηματική.

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
21:00 NTINOS MANOS QUINTET (ΕΛΛΑΔΑ)
James Wylie / σαξόφωνο
Θοδωρής Κότσυφας / κιθάρα
Λέανδρος Πασσιάς / πιάνο
Ντίνος Μάνος / κοντραμπάσο
Γιώργος Κλουντζός / ντραμς.
Το Ntinos Manos Quintet έρχεται στο Jazzet Festival, από την συμπρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη για την πρώτη επίσημη παρουσίαση του 2ου προσωπικού άλμπουμ του κοντραμπασίστα και συνθέτη Μάνου Ντίνου, με τίτλο NORTHWIND ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2024.
Στο προσωπικό σχήμα του Ντίνου Μάνου συμμετέχουν σπουδαίοι μουσικοί της ελληνικής τζαζ σκηνής, οι James Wylie στο σαξόφωνο, Θοδωρής Κότσυφας στην κιθάρα, Λέανδρος Πασσιάς στο πιάνο, Ντίνος Μάνος στο κοντραμπάσο και Γιώργος Κλουντζός στα ντραμς και θα ερμηνεύσουν προσωπικές του συνθέσεις με λυρικό χαρακτήρα και κυρίως επηρεασμένες από τον ήχο της ευρωπαικής τζαζ σκηνής.

22:30 ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ (ΕΛΛΑΔΑ)
«Elly loves Jazz» feat. DAVID LYNCH & TAKIS FARAZIS
Έλλη Πασπαλά / τραγούδι
David Lynch / σαξόφωνο, φλάουτο
Τάκης Φαραζής / πιάνο
Πέτρος Βαρθακούρης / κοντραμπάσο
Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης / ντραμς
«Elly loves Jazz». Η Έλλη Πασπαλά, τραγουδά τα Jazz Standards. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και κρατά ζωντανούς μέσα της, τους θησαυρούς της αμερικάνικης μουσικής. Με την αισθαντική φωνή της, αποδίδει επιτυχίες από το American Songbook τις οποίες σφράγισαν με την ερμηνεία τους φωνές μυθικές: από την Ella Fitzgerald, τη Billie Holiday, τη Sarah Vaughan και τη Nina Simone, έως τον Nat King Cole και τον Frank Sinatra.
Τραγούδια κλασικά όπως τα Cry me a river, Lover man και Angel eyes, συνδυάζονται με άλλα αγαπημένα που μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο. Τραγούδια όπως τα: Fly me to the moon, How insensitive, I’m a fool to want you, αλλά και γνωστά «standards» της Έλλης, όπως τα: Ain’t no sunshine, Moondance και Dance me to the end of love.
Την Έλλη συνοδεύει ένα κουαρτέτο που αποτελείται από τέσσερις κορυφαίους μουσικούς της τζαζ στη χώρα μας: Tον David Lynch στο τενόρο, το σοπράνο σαξόφωνο και το φλάουτο, τον Τάκη Φαραζή στο πιάνο, τον Πέτρο Βαρθακούρη στο κοντραμπάσο και τον Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη στα τύμπανα. Μαζί τους, η Έλλη Πασπαλά, θα αφηγηθεί με τον πλέον γοητευτικό τρόπο, ιστορίες γεμάτες έρωτα, πάθος, προδοσία, αλλά και ξέφρενη χαρά - όπως μόνο η τζαζ μπορεί να αφηγηθεί!

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: ΙΛΑΝ ΣΟΛΟΜΩΝ
- ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

- ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
ΕΡΤ, KOSMOS 93,6, COSMOTE TV, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, ATHENS VOICE, VOICE 102.5, JAZZ EVENTS LIVE
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, POPAGANDA, CULTURE NOW, OGDOO
ΧΟΡΗΓΟΙ:
HEAVEN AUDIO, TOPOS, MOTIBO, LOGOMOTIVE, TICKET SERVICES

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Music Center Athens / Jazzét www.musicenterathens.com
Elegant Asymmetry – The Audio Visual Experience www.elegant-asymmetry.gr
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.jazzetfestival.gr info@jazzetfestival.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (210 5815626)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
https://www.ticketservices.gr/event/jazzet-festival-2024/
Music Center Athens / Jazzét Music Hall: Καραϊσκάκη 99, Χαϊδάρι,
12461, 2105815626 info@musicenterathens.com
ΠΡΟΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 12€ / TAMEIO ΘΕΑΤΡΟΥ: 15€
ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ: 30€ (Περιορισμένος αριθμός)

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

15th Jazz on Tinos 2024

Κυριακή, Αυγούστου 11, 2024 0
15th Jazz on Tinos 2024

15th Jazz on Tinos 2024 

15 Jazz on Tinos
Jazz Festival & Masterclasses
Collaborations

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού διοργανώνει για 15η χρονιά το Τζαζ Φεστιβάλ της Τήνου από τις 30 Αυγούστου έως και την 1η Σεπτεμβρίου 2024.

Ο φετινός τίτλος του φεστιβάλ είναι Collaborations.

Μόνιμος καλλιτεχνικός διευθυντής του Jazz on Tinos είναι ο επιφανής πιανίστας, συνθέτης και πανεπιστημιακός Γιώργος Κοντραφούρης και φέτος, για πρώτη φορά, θεσπίζεται ο θεσμός του φιλοξενούμενου καλλιτεχνικού διευθυντή.
Έτσι, έχουμε την χαρά και την τιμή να ανακοινώσουμε πως ο πρώτος που θα αναλάβει το ρόλο είναι ο διεθνώς αναγνωρισμένος συνθέτης και ντράμερ Billy Pod (Βασίλης Ποδαράς) ο οποίος δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στο Λονδίνο όπου και διαμένει μόνιμα.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το πρόγραμμα του φεστιβάλ απαρτίζεται από επιφανείς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες δίνοντας παράλληλα βήμα και σε νέους μουσικούς:

Τί θα ακούσουμε στο 15ο Jazz on Tinos;
Από την Αγγλία το κουαρτέτο της τραγουδίστριας Becca Wilkins, από την Κύπρο το Ioannis Vafeas Quartet, από την Ελλάδα το τρίο Konstantinos Stouraitis – Panagiotis Smarnakis και το τρίο του Κουβανού Yoel Soto που ζει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Την έναρξη του Φεστιβάλ θα κάνει το κουαρτέτο του φιλοξενούμενου καλλιτεχνικού διευθυντή Billy Pod.
Το Jazz on Tinos Festival για δεύτερη συνεχή χρονιά έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα: Μουσικά Σεμινάρια / Workshopsκαι Masterclasses παραδίδονται από τους καλλιτέχνες του φεστιβάλ και από καθηγητές του Ιονίου Πανεπστημίου και διεθνή μουσικά ιδρύματα.
Το νησί της Τήνου που συνδυάζει ιστορία, τέχνη, πολιτισμό και πλούσιο φυσικό περιβάλλον αποτελεί ιδανικό προορισμό για τέτοιο πρόγραμμα.
15 Jazz on Tinos 2024 – Collaborations

Collaborations: Αρχή του φεστιβάλ από την ίδρυσή του είναι να διευρύνει, χρόνο με το χρόνο, τόσο το ρεπερτόριο όσο και το ακροατήριό του, εμπλουτίζοντας την καλλιτεχνική ζωή της Τήνου και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες, ιδίως για τους πρωτοεμφανιζόμενους. Φέτος το φεστιβάλ αναδεικνύει την αρχή του αυτή φέρνοντας κοντά καλλιτέχνες από την Κύπρο, την Αγγλία και την Κούβα σε συνδυασμό με καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους Έλληνες καλλιτέχνες.
Φεστιβάλ Jazz on Tinos – Η ιστορία

Το Ι.ΤΗ.Π. έχοντας πραγματοποιήσει, ήδη από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις κλασσικής κυρίως μουσικής με μεγάλη ανταπόκριση στην Τήνο και τις Κυκλάδες αποφάσισε να θεσμοθετήσει ένα Φεστιβάλ Τζαζ θέλοντας να κάνει ευρύτερα γνωστό αυτό το είδος μουσικής τόσο στους κατοίκους της Τήνου όσο και τους παραθεριστές του νησιού, των Κυκλάδων και, γενικότερα, της Ελλάδας.
Το Ι.ΤΗ.Π. ξεκίνησε το 2009 στο μέγαρό του στην Τήνο, το Φεστιβάλ μουσικής Τζαζ της Τήνου το Tinos Jazz Festival, μετά από πρόταση του μουσικού Θωμά Αλβέρτη, το οποίο με τις προσπάθειες του προσωπικού του Ιδρύματος, μουσικών, εθελοντών, φίλων της Τζαζ και της Τήνου και φυσικά του καλλιτεχνικού του διευθυντή Γιώργου Κοντραφούρη και των συνεργατών του, μετετράπη γρήγορα σε θεσμό που για 14 χρόνια γεμίζει την Τήνο με Τζαζ μουσική το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.
Η επιτυχία του Φεστιβάλ, που το 2014 μετονομάστηκε σε «Jazz on Tinos», έγκειται στο ότι η Τζαζ είναι ένα είδος μουσικής με «απαιτητικούς» αλλά πιστούς φίλους και, αν και με περιορισμένο ακροατήριο αρχικά στην Τήνο, έχει βρει πλέον “λιμάνι” στο νησί, καθώς προσελκύει κάθε χρόνο ένα διεθνές κοινό για να απολαύσει σπουδαία μουσικά σχήματα της εγχώριας και διεθνούς σκηνής στο Μέγαρο του Ι.ΤΗ.Π.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Παρασκευή 30/8
· Στουραΐτης Σμαρνάκης Trio / Stouraitis Smarnakis Trio
Κωνσταντίνος Στουραϊτης – Κιθάρα / Konstantinos Stouraitis – Guitar
Παναγιώτης Σμαρνάκης – Hammond Organ / Panagiotis Smarnakis – Hammond Organ
Παναγιώτης Θέμας – Τύμπανα / Panagiotis Themas – Drums
· Billy Pod Quartet
Billy Pod – Drums / Billy Pod – Τύμπανα
Dinos Manos – Bass / Ντίνος Μάνος – Μπάσο
Thomas Olendorff – Guitar / Thomas Olendorff – Κιθάρα
George Kontrafouris – Piano, Hammond Organ / Γιώργος Κοντραφούρης – Πιάνο, Hammond Organ

Σάββατο 31/8

· Becca Wilkins Quartet
Becca Wilkins – Vocals / Becca Wilkins – Φωνή
Billy Pod – Drums / Billy Pod – Τύμπανα
Thomas Olendorff – Guitar / Thomas Olendorff – Κιθάρα
Dinos Manos – Bass / Ντίνος Μάνος – Μπάσο

· Ιωάννης Βαφέας Quartet / Ioannis Vafeas Quartet
Ioannis Vafeas – Drums
Musicians TBA

Κυριακή 1/9

· Yoel Soto Trio
Κωστής Χριστοδούλου – πιάνο
Σωτήρης Ντόβας – Τύμπανα
Yoel Soto – Μπάσο / Φωνή

· Workshops Concert
Σεμινάρια / Masterclasses
Τα σεμινάρια διαρκούν από την 29 Αυγούστου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου.
· Γιώργος Κοντραφούρης – Καλλιτεχνικός Διευθυντής, πιάνο
· Στέφανος Ανδρεάδης – Κιθάρα
· Becca Wilkins – Φωνή
· Gilad Atzmon – Σαξόφωνο, Κλαρινέτο
· Billy Pod – Drums
· Ντίνος Μάνος – Κοντραμπάσο

Στην προσπάθειά του να δώσει επιπλέον ώθηση σε Μαθητές Μουσικών Σχολείων, φοιτητές Μουσικών Πανεπιστημίων καθώς και σπουδαστές Ωδείων και Μουσικών Σχολών της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού που έχουν ενδιαφέρον και όρεξη για γνώσεις, το Ι.ΤΗ.Π. διοργανώνει μια σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων θέλοντας να δώσει μια νέα διάσταση και να εστιάσει στην μουσική.

Κύριος στόχος των εκπαιδευτικών σεμιναρίων αποτελεί η σωστή κατάρτιση των συμμετεχόντων μέσα από τον συνδυασμό της πρακτικής με την θεωρητική Jazz μουσική. Αυτό το είδος μουσικής καθώς και όλα τα παρακλάδια της, αποτελούν διδακτέα ύλη στα ανώτερα και ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας μας, τόσο του Δημόσιου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα. Με αυτήν την διαδικασία οι γνώσεις που θα αποκτηθούν μέσα από την εκμάθηση διαφορετικών και επιπλέον εφαρμογών θα ενισχύσουν συμπληρωματικά και θα προσθέσουν στους ωφελούμενους επιπλέον πληροφορίες και στοχευμένη εξειδίκευση που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα σε επαγγελματικό επίπεδο.

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια απευθύνονται σε μαθητές και φοιτητές της Ελλάδας και του εξωτερικού που έχουν σκοπό την απόκτηση και την ενίσχυση των γνώσεων τους πάνω στην μελέτη και την πρακτική άσκηση της Jazz μουσικής. Τα μαθήματα θα φιλοξενήσει ο ιδιαίτερος χώρος του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού που εδώ και αρκετά χρόνια είναι υπεύθυνος για την διοργάνωση και την επιτυχημένη παραγωγή του καλοκαιρινού Φεστιβάλ Jazz On Tinos.
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού – Συνεδριακό, Εκθεσιακό, Ερευνητικό Κέντρο

Το “ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ” (Ι.ΤΗ.Π.) ιδρύθηκε το 2002 από το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, από το οποίο και στηρίζεται. Σκοπός του είναι η έρευνα, η μελέτη και η προβολή της ιστορίας, της τέχνης, του πολιτισμού και της παράδοσης της Τήνου.
Διαθέτει σύγχρονους εκθεσιακούς χώρους, αίθουσες συνεδρίων και πολλαπλών χρήσεων και αποτελεί το κέντρο αναφοράς της πολιτιστικής δραστηριότητας του νησιού. Το “Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού” στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο, που δεσπόζει στην προκυμαία της Χώρας της Τήνου. Το κτίριο οικοδομήθηκε το 1925 για να στεγάσει το μεγάλο ξενοδοχείο του Αργύρη Βιριδάκη, το οποίο πέρασε το 1932 στην ιδιοκτησία του Βολιώτη επιχειρηματία Πολυμέρη. Το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου το αγόρασε το 1977. Το 1994 ξεκίνησε η μελέτη και στη συνέχεια οι εργασίες για την αναπαλαίωσή του.

πηγή: https://tinosjazz.com/

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Soundtracks (ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2024)

Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2024 0
Soundtracks (ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2024)


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2024 


True Crime - Lennie Niehaus

Road Trip - Mike Simpson

Disclosure - Ennio Morricone

Limitless - Various Artists

The Fighter - Michael Brook

Weird Science - Ira Newborn

Blink - Brad Fiedel

Lulu On The Bridge - Graeme Revell

Irreversible - Thomas Bangalter

My Name Is Joe - George Fenton


Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Δίσκοι Μουσικής στο Χρόνο (ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2024)

Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2024 0
Δίσκοι Μουσικής στο Χρόνο (ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2024)
                                   


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2024 


A tonic for the troops - Boomtown Rats

Before Hollywood - The Go-Betweens

New gold dream - Simple Minds

The trees and the villages - Bron Area

One By One - Minimal Compact

Word salat - Fischer Z 

Eligible  bachelors - Monochrome  Set

Adolescent Sex - Japan 

The glitterhouse - Medium Medium

Under the flag - Fad Gadget

Tabula rasa - Einstürzende Neubauten 

Swimming - Names

More tales from the city - The Band of Holy Joy 

The Sporting Life - Diamanda Galas 

Joined up writing - Anne Clark

Bigger Cooler Weirder - Voice Farm

Life - Inspiral Carpets

Atom Drum Bop - The Three Johns

Strange girl - The Vietnam Veterans

Snack attack - Godley & Creme