Local stories - Photography 2017 - P.S. site

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Local stories - Photography 2017

Local stories - Photography 2017

Local stories-Photography-2017Η ΔΛ Gallery παρουσιάζει την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 την ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Local stories» σε επιμέλεια της Νίνας Κασσιανού.
Όπως παρατηρεί η Νίνα Κασσιανού τα τελευταία χρόνια ο κόσμος – και μέσα σε αυτόν ο καθένας από εμάς, χωριστά – έχει γνωρίσει μια δραματική και πρωτόγνωρη αλλαγή. Συχνά αισθανόμαστε μετέωροι ακουμπώντας με το ένα πόδι στο «παλιό», γνώριμο, οικείο κόσμο της παιδικής μας ηλικίας, και με το άλλο στον «πλούσιο» παγκοσμιοποιημένο ολιστικό κόσμο του σήμερα.
Το περιβάλλον που ζούμε διαμορφώνεται από πληροφορίες οι οποίες συγκροτούν μια εικόνα της καθημερινότητας, κοινή για όλους τους λαούς, όπου κι αν βρίσκονται, που ακολουθεί πιστά τις τάσεις και τις επιταγές μιας παγκοσμιοποιημένης νομοτέλειας. Όμως όλοι ζούμε κάπου και αυτό το κάπου είναι ένας συγκεκριμένος τόπος. Το σχολείο, το περίπτερο, το φαρμακείο, το εστιατόριο ορίζουν τους τοπικούς μας γείτονες αλλά και οι άνθρωποι που συναντάμε καθημερινά αποτελούν μέρος αυτού του μικρόκοσμου που μας περιβάλλει.
Παρόλα αυτά η ρητορική της παγκοσμιοποίησης ξεπερνά και αγνοεί ή αντιμάχεται αυτήν την τοπικότητα και υποστηρίζει ότι ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς συγκεκριμένους δεσμούς με κανέναν και με τίποτε. Η παγκοσμιοποίηση είναι σαν μια κουβέρτα που κρύβει την πολυπλοκότητα, την πολυπολιτισμικότητα, το διαφορετικό. Αυτές τις έννοιες επιχειρεί να αναδείξει η έκθεση με τίτλο «Local Stories» υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος που ζούμε έχει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες ενός συγκεκριμένου τόπου, είναι «τοπικός».
Οι φωτογράφοι σε αυτή την έκθεση εγκαταλείπουν την ιδέα του «μη τόπου» τον οποίο η παγκοσμιοποίηση υπονοεί και στρέφουν την προσοχή τους σε έναν κόσμο οικείο, σε έναν τόπο γενέθλιο στον οποίο πολλές φορές ζουν όλη τους τη ζωή, ή σε έναν τόπο φανταστικό που θα ήθελαν να ζούνε και που νοιώθουν ότι ανήκουν, αναδεικνύοντας μέσα από προσωπικές ιστορίες γωνιές της γης που αισθάνονται «δικές» τους.
Οι φωτογραφίες συνιστούν ένα παζλ από διαφορετικά είδη και τεχνικές και παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης φωτογραφικής έκφρασης. Η τεκμηριωτική φωτογραφία συστρατεύεται με την εικαστική, οι φωτογραφίες τοπίου ανοίγουν έναν διάλογο με τα πορτραίτα σε στούντιο, οι φωτογραφίες που παράγονται με σύγχρονες πολύπλοκες μεθόδους παρακολουθούν με περιέργεια αυτές που αναπολούν ένα ένδοξο πιό απλό παρελθόν.
Συμμετέχουν: Δημήτρης Γέρος, Ανδρέας Θεολογίτης, Δημήτρης Κοιλαλούς, Μαρία Μαυροπούλου, Λία Ναλμπαντίδου, Καμίλο Νόλλας, Ρέα Παπαδοπούλου, Χρύσα Τσοβίλη, Έφη Χαλιορή, Virgilio Ferreira, Dominika Gesicka, Ellen Kooi.
Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 20:00
Διάρκεια Έκθεσης: 29 Σεπτεμβρίου έως 11 Νοεμβρίου 2017
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη 11:00 – 19:00
Παρασκευή 11:00 – 20:00
Σάββατο 11:00 – 16:00
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.